olagiaola

Wednesday, March 7, 2007

Η μανία για επανάσταση των Καρπαθίων

Πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή έδωσα σε ένα φίλο μου το τεύχος της Καρπαθιακής Ηχούς που αναφερόταν στην επανάσταση της Καρπάθου . Βλέποντας αυτός το εξώφυλλο με τον Αδριάντα και την Ελληνική σημαία και ακούγοντας για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επέτειο των εκδηλώσεων με ρώτησε τι συνέβη τα χρόνια εκείνα στην Κάρπαθο .
Γνωρίζοντας τον τόπο καταγωγής του , τα Καλάβρυτα , όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες άνω των 13 ετών ως αντίποινα για την επαναστατική δράση στην περιοχή ομολογώ ότι ένιωσα πολύ άσχημα . Το ίδιο άσχημα φαντάζομαι θα ένιωθα αν ο φίλος μου είχε καταγωγή από το Δίστομο ή από τα Ανώγεια ή από όλα εκείνα τα μέρη όπου η επανάσταση πληρώθηκε ακριβά με ανθρώπινες ζωές .
Είμαι σίγουρος πως οι Κασιώτες αν είχαν τα δικά μας κριτήρια θα νοίκιαζαν και δεύτερο νησί γιατί το δικό τους δεν θα ήταν αρκετό να φιλοξενήσει αδριάντα παρόμοιο του δικού μας , που θα προσωποποιούσε την υπερηφάνεια για τους δικούς τους προγόνους η επαναστατική δράση των οποίων , στοίχισε το ολοκληρωτικό ολοκαύτωμα του τόπου τους σε μια άλλη περίοδο της Ιστορίας της Ελλάδας . Εμείς στην Κάρπαθο ευτυχώς όχι μόνο σχεδόν αναίμακτα περάσαμε την περίοδο αυτή αλλά βρισκόμασταν και υπό τον σχετικά ελαφρύτερο ζυγό των Ιταλών .
Προσωπικά λοιπόν πιστεύω ακράδαντα πως κάποια στιγμή η Καρπαθιακή δράση την περίοδο της κατοχής θα πρέπει να αναχθεί στο μέγεθος που της αναλογεί . Μια αντιστασιακή δράση , που ναι μεν μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων , δεν πουλήθηκαν και δεν πρόδωσαν τα πατριωτκά τους ιδεώδη και βοήθησαν όσο μπορούσαν την αντίσταση αλλά από την άλλη δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντιστασιακή δράση άλλων περιοχών που πλήρωσαν με το ίδιο τους το αίμα τον αγώνα για την πατρίδα .
Η Ιστορία κάθε τόπου καθορίζεται από το αίμα που έχει χυθεί και όχι από το μελάνι που ξοδεύτηκε .

1 Comments:

At July 21, 2007 at 5:11 AM , Anonymous Anonymous said...

Δυστυχώς ο Καρπάθιος δεν έχει εθνική συνείδηση.Η μοναδική του έγνοια είναι η τοπικιστική που τροφοδοτείται κυρίως μέσω είτε του καλοκαιρινού ποδοσφαιρικού τουρνουά, είτε παλαιότερα μέσω των εκλογών στις κοινότητες.Για τον Καρπάθιο ο πλανήτης είναι το ίδιο του το νησί.Αυτο καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι όταν πάει να σπουδάσει δε διαφέρει και πολύ από τους Κυπρίους, δηλαδή κάνει παρέα μόνο με άλλους Καρπάθιους. Κλείσμενος στο καβούκι της εσωστρέφειάς του φοβάται να γνωρίσει κόσμο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Καρπάθιος δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη Έλληνας. Δεν του έμαθαν απολύτως τιποτα στο καρπάθικο σχολείο, εκτός ίσως από το εντελώς διαστρεβλωμένο αίσθημα μιας ψευδο-εθνικής υπερηφάνειας πάνω στην υποτιθέμενη βοήθεια που προσέφεραν οι παπάδες στην επανάσταση του 21'.
Σαν γενικό συμπέρασμα μπορούμε ν υποστηρίξουμε ότι το πνευματικό επίπεδο στο νησί είναι τραγικότατο, κάτω του μετρίου και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν οργανωμένοι πυρήνες που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ενδεχόμενη αφύπνιση. Κοινώς, όποιος θέλει να ξυπνήσει πρέπει να πάρει το "κόκκινο χάπι" μόνος του....

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home