olagiaola

Friday, March 2, 2007

Καρπαθιακός Καζαμίας 2007

Ιανουάριος – Φεβρουάριος

  Εκλογές διεξάγονται στο Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων. Η προσέλευση των μελών είναι τόσο μεγάλη, που η εφορευτική επιτροπή αναγκάζεται να κλείσει την οδό Κολοκοτρώνη και να τοποθετήσει κάλπες στον πεζόδρομο προς τη πλατεία Κοραή για την γρήγορη εξυπηρέτηση των μελών.   Το ταμείο ξεχειλίζει από τις συνδρομές που πληρώθηκαν , με το Σύλλογο να συνάπτει συμφωνία με μεγάλη τράπεζα και να αποκομίζει υψηλό επιτόκιο .
  Εν τω μεταξύ χάος επικρατεί στο άκουσμα της είδησης ότι ένα από
τα μισθωμένα BOING 767 με 500 ψηφοφόρους της μίας ομάδος υποψηφίων,
ερχόμενο από την Αμερική μετά την απειλή αεροπειρατή που οπλοφορεί με νυχοκόπτη , άλλαξε προορισμό και κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο της Καρπάθου αντί για αυτό της πρωτεύουσας . Ο αεροπειρατής απειλεί πως εάν δεν ονομαστεί το αεροδρόμιο  ως πρότεινε Σύλλογος του χωριού του θα ονομαστεί σε « Αεροδρόμιο πεσόντων Ψηφοφόρων Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων» αφού θα προκαλέσει μακελειό .
 
   Με την απώλεια των 500 ψήφων λόγω της αεροπειρατείας οι κάλπες κλείνουν με συντριπτική νίκη της άλλης ομάδος , που μετά από πολλά χρόνια παίρνει στα χέρια της τον «ιστορικό σύλλογο» . 
  Ο αεροπειρατής αφήνει το αεροπλάνο να προσγειωθεί μετά την τηλεφωνική μεσολάβηση της μάνας του η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του είπε : « Ε λυπάσε παιί μου τους 500 αθρώπους , ε λυπάσε ουτέ τη Louis Vitton ζάντα που μου στέλει η αερφή σου από την Αμερική ; » .Ο φιλοχρήματος αεροπειρατής συγκινείται και το μακελειό αναβάλλεται . 
  Σε ένδειξη πένθους για την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΑΚ το τελευταίο τεύχος της Κ.Η. κυκλοφορεί με μαύρο εξώφυλλο στο οποίο αναγράφεται το  αρχαίο ρητό «το πεπρωμένων φυγείν αδύνατον».

Μάρτης -Απρίλιος

Δημοσιογράφοι απο το Discovery έρχονται στην Κάρπαθο για να γυρίσουν ντοκιμαντέρ με την ιστορία , τις παραδόσεις , τα ήθη , τα έθιμα και τη γαστρονομία του Νησιού .

Βρισκόμενοι σε επαφή με τους υπεύθυνους στο αντικείμενο αυτό συμπατριώτες μας ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει κάθε τους κίνηση . Τον Απρίλιο προβάλλεται το ντοκιμαντέρ και όλη η Κάρπαθος είναι στο πόδι περιμένοντας να δει το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής καθώς 20 επιστήμονες , 5 δημοσιογράφοι και 17 χειριστές κάμερας ασχολήθηκαν επιμελώς επι δέκα μέρες .

Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με Καρπάθικη βροντόλυρα που παίζει άψογα Κασιώτικα τραγούδια ενώ γύρω γύρω χορεύουν άντρες και γυναίκες ντυμένες με Καβάγια , Σακοφούστανα , Βέστες καθώς και ένα νέο είδος φορεσιάς που ανακάλυψε γνωστός λαογράφος του Νησιού της οποίας η προέλευση εκτιμάτε σύμφωνα με τον ίδιο στην εποχή των Πελασγών . Όπως αναφέρει σε μίνι συνέντευξη του , την ώρα του χορού , η φορεσιά αυτή είναι η μόνη που υπήρχε πριν χιλιάδες χρόνια στο Νησί .

Στα ίχνη της τον οδήγησε κομμάτι από ρούχο που βρέθηκε θαμμένο σε περιοχή του χωριού του . Τοποθετώντας το κομμάτι κάτω από το μαξιλάρι του είδε σαν όραμα κοπέλες 15-16 χρονών να φορούν την στολή και να χορεύουν Καρπάθικα ενώ ο οργανοπαίχτης που τους έπαιζε λύρα τραγουδούσε την εξής μαντινάδα

«Την εποχή των Πελασγών στη Κάρπαθο γλεντούμε

παλιά Καρπάθικη στολή μοναδική φορούμε » .

Για περισσότερες πληροφορίες ο λαογράφος παρέπεμψε στο βιβλίο του με τίτλο « Το χωριό μου , ο ομφαλός της γης »

Το ντοκιμαντέρ συνεχίζεται με την ιστορία του Νησιού και αποκαλύπτει πως σύμφωνα με τους ιστορικούς του καναλιού , υπολογίζεται ότι κατά την Γερμανική κατοχή το Νησί πρέπει να είχε περι τους 80000 κατοίκους η πλειονότητα των οποίων σφαγιάστηκαν από Γερμανούς και Ιταλούς . Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος η σεμνότητα των Καρπαθίων είναι εκπληκτική αφού όλοι οι Καρπάθιοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν μιλά . Όλοι επισήμως δηλώνουν πως δεν σκοτώθηκε κανείς πνίγοντας βουβά τον πόνο τους .

Όμως με βάση το μεγαλοπρεπή αδριάντα και τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο Νησί για την επανάσταση οι ειδικοί είναι σίγουροι πως περι τους 70000 με 75000 Καρπαθίους θα πρέπει να πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα να σηκώσουν κεφάλι από το ζυγό .

Τέλος η εκπομπή κλείνει με γεύσεις από τη Κάρπαθο . Αναφέρονται επιγραμματικά ο Καρπάθικος Μπακλαβάς , το Βυζάντι , οι Μακαρούνες και η Πηχτή με τον δημοσιογράφο να λέει και Δημοτική Σύμβουλο να επιβεβαιώνει πως το επίσημο πλέον φαγητό των Καρπαθίων είναι το U.F.O. μιας και η πλειονότητα των Καρπαθίων το απολαμβάνει ειδικά στην νέα του έκδοση που περιέχει εκτός των άλλων και σαρδέλα Καρπάθικη .

Μάιος - Ιούνιος

Κτηνοτρόφος ανακοινώνει από φέτος την υποψηφιότητα του την επόμενη τετραετία στις εκλογές σε συνέντευξη τύπου στο μαντροκάθισμα του . Σε επίσημη ανακοίνωση που παρέδωσε με την υπογραφή του (σταυρό για την ακρίβεια αφού είναι αναλφάβητος ) αναφέρει τα εξής :

«Για την επόμενη τετραετία θα προσφέρω δωρεάν κάθε είδους τυροκομικό προϊόν που παράγω σε όποιον μου υποσχεθεί ψήφο . Επίσης τα κρέατα που θα σφάζω θα τα πουλάω σε τιμές κάτω του κόστους κάθε Πάσχα .

Είμαι σίγουρος πως στις επόμενες εκλογές θα σαρώσω

Σε ερώτηση του ανταποκριτή μας αν πιστεύει πως θα αποτελέσουν εμπόδια για την κατάληψη μιας υψηλής θέσης στις εκλογές το ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά και το ότι είναι αναλφάβητος απάντησε λακωνικά

« Ε τους νοιάζει εδώ στη Κάρπαθο α ξέρεις ή δε ξέρεις . Αυτούς τους νοιάζει μόνο να τους εξυπηρετείς και να τους βεις να τρώσει . Δόξα το θεό με μένα το στομάχι τους θα εμώσει . Κι άμα βγω με το καλό θα τους κάνω κι ούλα τα χατίρια »

Ιούλιος - Αύγουστος

Η αρχαιολογία προσκαλείται στην Κάρπαθο από τις τοπικές αρχές με σκοπό την μελέτη πάπυρου που βρέθηκε στον Αφιάρτη και περιέχει τον όρκο του Ιποκράττη σε σφηνοειδή , όπως αναφέρεται στην επιστολή , γραφή . Στην επιστολή πρόσκλησης ζητείται από την Επιτροπή να μελετήσει το ενδεχόμενο καταγωγής του ίδιου του Ιπποκράτη από την Κάρπαθο αφού όπως αποκάλυψε γνωστός Ιερέας και ερασιτέχνης μελετητής-αρχαιολόγος στο κάτω σχισμένο μέρος του πάπυρου βρίσκονται τα γράμματα Ι , Π , Σ , Ο , Κ , Ρ , Σ τα οποία προφανώς είναι ότι απέμεινε από την φράση « Ιπποκράτης ο Καρπάθιος » . Η επιστολή κλείνει ως εξής

« Παρακαλούμε λάβετε σοβαρά υπόψιν σας το γεγονός πως στην Κάρπαθο το επάγγελμα του Ιατρού είναι αυτό με την μεγαλύτερη αίγλη και τα Καρπαθόπουλα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε κάθε είδους ενέργεια θεμιτή η αθέμιτη ώστε να σπουδάσουν Ιατρική . Το γεγονός αυτό που δεν μπορεί να εξηγηθεί με την λογική πλην αν η πράξη τους αυτή παρακινείται από το γονιδιακό τους υπόβαθρο .»

Η αρχαιολογία αφού μελετά το πάπυρο αποκαλύπτει πως αυτός έχει γραφεί με σφήνα ξυλουργού στην άκρη της οποίας τοποθετήθηκε μελάνι κι ως εκ τούτου δεν αποτελεί κείμενο σφηνοειδούς γραφής με την έννοια που αυτή γνωρίζει .

Σεπτέμβρης – Οκτώβρης

 

Εταιρία παραγωγής παράδοσης και πολιτισμού (Ε.ΠΑ.ΠΑ.ΠΕ ) ιδρύεται στην Κάρπαθο και με επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί κάθε προϊόν της να έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και να απαγορευθεί παράλληλα σε οποιονδήποτε άλλο Καρπάθιο να παράγει ή να προβάλλει πολιτιστικά και παραδοσιακά κείμενα ή αντικείμενα .

Η ομάδα αποτελείται από Πανεπιστημιακούς , Λαογράφους , Προέδρους Συλλόγων καθώς και φιλοσόφους του Νησιού οι οποίοι θα διοργανώνουν κάθε χρόνο εκδηλώσεις στην Κάρπαθο με σκοπό την μαζικότερη παραγωγή πολιτισμού και παράδοσης στο Νησί .

Στην πρώτη επίσημη εκδήλωση αποκηρύττουν κάθε είδους σατιρική μαντινάδα , κάθε είδους βιβλίο που δεν φέρει την έγκριση τους και απειλούν πως όποιος δεν σεβαστεί το μονοπώλιο τους θα αποκηρύσσεται και ο ίδιος .

Κάθε Λαϊκός Καλλιτέχνης σε όποιον τομέα κι αν ανήκει θα είναι πλέον υποχρεωμένος να περάσει από διετές σεμινάριο για να πάρει την πιστοποίηση από τριμελή επιτροπή της εταιρίας . Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορεί να δημοσιεύσει κείμενο μόνο αν σε αυτό αναγράφεται σε εμφανές σημείο η φράση :

« Το κείμενο αυτό δυσφημεί την Κάρπαθο και προκαλεί πνευματική στείρωση στους κατοίκους της . Συμβουλευτείτε την Ε.ΠΑΠΑΠΕ πριν το διαβάσετε »

Νοέμβρης – Δεκέμβρης

Το cd που κυκλοφόρησε από γνωστό Ολυμπίτη καλλιτέχνη και περιέχει σατιρική επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού φτάνει στα αυτιά του ίδιου του Υπουργού . Αφού το ακούει με την βοήθεια μεταφραστή διατάζει έρευνα ώστε να μελετήσει εις βάθος το παράπονο που εκφράζεται στην επιστολή .

Η έρευνα διαρκεί ένα μήνα και αποφαίνεται πως η Όλυμπος είναι το μόνο χωριό στην ελληνική επικράτεια που έχει το δικό του λιμάνι , έχει δημοπρατηθεί γι’ αυτό καινούργιος δρόμος και είτε με επιδοτούμενα κονδύλια είτε με χρήματα του ελληνικού κράτους έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά έργα υποδομής και συντηρούνται σε αυτό Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο . Επίσης αναφέρεται πως ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους των κατοίκων του είναι η ενασχόληση τους με τον τουρισμό ως εκ τούτου η φράση «μας φωτογραφίζουν σα τα μαιμούνια» δεν είναι ακριβής αφού αυτό πραγματοποιείται με το αζημίωτο .

Ως εκ τούτου προτείνει αν οι Ολυμπίτες θέλουν να έχουν προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά τη πολεοδομικό πλαίσιο που ισχύει σε όλη την ελληνική περιφέρεια οφείλουν πρώτα να επιστρέψουν το συνολικό ποσό των 10 εκατομυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και άμεσα θα καταθέσει ο ίδιος τροπολογία που θα τους απαλλάσσει από το πλαίσιο αυτό .

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home